Президентът Румен Радев, който е на посещение в Косово,  ще

...
Президентът Румен Радев, който е на посещение в Косово,  ще
Коментари Харесай

Радев на среща с българския военен контингент в KFOR


Президентът Румен Радев, който е на посещаване в Косово,  ще се срещне с българския боен контингент в състава на Международните сили за сигурност KFOR. Държавният глава ще беседва с командира на силите генерал-майор Йозкан Улуташ. По-късно в град Призрен президентът ще се срещне с представители на българската общественост. 

България взе участие в мироопазващата задачата на НАТО в Косово от близо 24 години. От 2000-ната година военнослужещите ни са изпълнявали разнообразни задания, свързани с подобряването на сигурността в страната. До момента в интервенцията на KFOR са взели участие над 1700 български военни.  

България ще остане същински ангажирана със стабилността и сигурността на Косово, тъй като са основно значими за бъдещето освен на Балканския район, а на целия Европейски съюз, акцентира президентът Румен Радев пред сътрудника си Вьоса Османи, която преди година връчи в София почетния орден на президента на Косово на български военни, взели участие в задачата на KFOR. След срещата с българския боен контингент, Радев ще посети град Призрен, където ще беседва с представители на българската общественост. Близо 15 хиляди души в Косово имат българско съзнание. За последните пет години в Парламента на Прищина  са импортирани две петиции с подписи и искане българите да бъдат приети за национално малцинство като бъдат вписани в Конституцията на Косово. Темата за признаването на общността ни разискаха през вчерашния ден президентите на двете страни Вьоса Османи и Румен Радев.

" Ние ще продължим да работим, тъй че да има законови и на практика стъпки тази българска общественост да може свободно да показва своята еднаквост, да развива своя език и своите културни обичаи. И поздравявам уговорката на госпожа Османи да се намерят законови и на практика решения. Това ще бъде още по-голям тласък на България да оказва помощ на Косово във всяко едно отношение. Като стартираме с стратегиите за практическа помощ, за финансова помощ, за помощ за развиване на общините в Косово, изключително където е българската общественост, тъй че да забележим една доста по-бърза интеграция на Косово в огромното европейско семейство ", сподели още Радев. 
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР